Qmoss B.V.

Bredasebaan 14
4744 RZ Bosschenhoofd (NL)
Tel.: +31 (0)85 – 021 23 70
info@qmoss.eu

Door de snelle verspreiding van het COVID-19 virus oftewel Corona, is het van belang dat wij allemaal zoveel mogelijk onze handen desinfecteren om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar reinigt u ook uw apparaten zoals PDA’s, tablets, scanners en andere handhelds waar u dagelijks mee werkt? Of u nou werkzaam bent in de bouw, zorg, logistiek of een ander werkveld waar deze appraten gebruikt worden, ook hier bestaat besmettingsgevaar. Het schoonmaken van deze apparaten is belangrijk om verdere besmetting te voorkomen, aangezien deze vaak door meerdere medewerkers gebruikt worden.

Tijdens een recent Australisch onderzoek is aangetoond dat het virus tot 28 dagen op gladde oppervlakten kon overleven, bij een temperatuur van 20°C (McFarlane, 2020). Bij 30°C waren er na 7 dagen geen levende cellen meer gevonden en bij 40°C al niet meer na 16 uur. Dit betekent dat het virus bij kamertemperatuur het meest robuust is. Omdat er in de meeste ruimtes wordt gewerkt op kamertemperatuur is het daarom van belang dat gladde oppervlakten zo goed mogelijk worden schoongehouden en gedesinfecteerd. Hieronder legt QMOSS stap voor stap uit hoe iedereen binnen uw bedrijf zijn of haar apparatuur het beste kan reinigen.

Snel een doekje eroverheen vaak niet genoeg
Wanneer alleen de schermen of de toetsen worden schoongemaakt, kunnen er nog zeer veel bacteriën en virusdeeltjes op andere plastic onderdelen achterblijven, de behuizing, en hoeken en randen (Levin, 2020).

Om goed te desinfecteren, volg de volgende stappen:
1. Zet het toestel uit (en als het toestellen aan het opladen is, haal de kabel eruit)
2. Gebruik een pluisvrije doek om stof en vetvlekken te verwijderen. Pas op met papieren doekjes, dit kan krassen veroorzaken. Gebruik ook niet te veel water, dit kan uw toestel beschadigen.
3. Desinfecteren: bevochtig het doekje een beetje met een display-veilige reiniger. Gebruik nooit reinigers met ammoniak of peroxide. Kijk in de handleiding van uw toestel welke middelen veilig te gebruiken zijn.
4. Voor het schoonmaken van lastig te bereiken gebieden zoals microfoon uitgangen en nauwe randjes kunt een veilig desinfectiemiddel gebruiken in combinatie met een wattenstaafje.
5. Laat het toestel volledig in de lucht opdrogen. Controleer of het toestel compleet droog is, voordat u deze weer in gebruik neemt of laat opladen.

Let op met IP65 (en lager) gecertificeerde toestellen. Gebruik in geen geval te veel water en spuit geen vloeistoffen op plaatsen waar de microfoon of speaker zit!

Houd er rekening mee dat eenmalig reinigen niet 100% van de bacteriën virussen doodt (Harrington et al. 2020). Toch zal het zeker helpen als je elke dag je toestel met een desinfecterend middel reinigt. De basics blijven uiteraard ook belangrijk:
– Was regelmatig uw handen
– Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan
– Geef anderen geen hand
– Houd 1,5 meter afstand van anderen
– Ga niet naar drukke plekken

 

Bronnen:
Harrington, R.E., Guda, T., Lambert, B., Martin, J. (2020) Biomaterials Science. (4e ed.) Cambridge, Massachusetts, Unites States: Academic Press

Levin, B. (2020, 21 augustus). Here’s your how-to guide on keeping your phone clean
Geraadpleegd van https://us.cnn.com/2020/08/17/cnn-underscored/how-to-clean-your-phone-and-screen/index.html

McFarlane, F. (2020, 12 oktober). COVID-19 causing virus can survive 28 days on surfaces
Geraadpleegd van https://blog.csiro.au/covid19-virus-surfaces/